Σελίδες

9 Οκτ 2013

10 Οκτωβρίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα Όρασης


Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η οποία είναι αφιερωμένη στην πρόληψη της τύφλωσηςγιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Στόχος των δύο οργανώσεων, να στρέψουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις του στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Οι δύο οργανώσεις «τρέχουν» το φιλόδοξο πρόγραμμα «2020: Δικαίωμα στην Όραση», με σκοπό τον δραστικό περιορισμό των τυφλών ως το 2020.
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, στις 10 Οκτωβρίου 2013,   την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οφθαλμολογικών Εταιρειών κυρία Τίνα Ξηρού και ο διευθυντής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών κ. Παν. Μητρόπουλος, έδωσαν στη δημοσιότητα τα παρακάτω στοιχεία:


  Επτά στα δέκα άτομα, με απώλεια όρασης, πάσχουν από παθήσεις τις ωχράς κηλίδας. Πολλοί είναι διαβητικοί και ηλικιωμένοι, οι οποίοι παραμελούν τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις τους. Το 1,4% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα, δηλαδή 35.000 άτομα, εμφανίζουν υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ 16.500 διαβητικοί έχουν διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν διαγνωστούν έγκαιρα. Στην Ελλάδα, όμως, υστερούμε σημαντικά σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης και πολλοί διαβητικοί και ηλικιωμένοι παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο στον οφθαλμίατρο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εφαρμογή συστηματικών προγραμμάτων πρόληψης, μπορεί να μειώσει έως και κατά 80% τις περιπτώσεις τύφλωσης. Οι κυριότερες παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι η ηλικιακή εκφύλιση (αφορά άτομα άνω των 60 ετών), το διαβητικό οίδημα και το οίδημα που οφείλεται σε θρόμβωση φλέβας του αμφιβληστροειδούς.

Στατιστικά Στοιχεία:

  • Κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται και κάθε ένα λεπτό ένα παιδί.
  • Σε 40-45 εκατομμύρια ανέρχονται οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο.
  •  285 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ή είναι τυφλοί.
  • 135 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των τυφλών ζει στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε οφθαλμίατρο (στο Κονγκό αντιστοιχούν 2 οφθαλμίατροι ανά 8 εκατομμύρια κατοίκους), ενώ δεν κυκλοφορούν φθηνοί φακοί, κολλύρια και σκελετοί γυαλιών.
  •  9 στους 10 ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.
  •  2/3 των τυφλών ανθρώπων είναι γυναίκες.
  • Οι άνθρωποι που έχουν χάσει την όρασή τους συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους με αποτέλεσμα να μην έχουν οικονομικούς πόρους διαβίωσης. 
  • Στη χώρα μας το πρόβλημα της τύφλωσης δεν είναι έντονο. Η αναλογία τυφλών δεν ξεπερνά τους 23 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ από το κράτος επιδοτούνται 25.603 άτομα (2004). Η σοβαρότερη αιτία τύφλωσης στην Ελλάδα είναι ο διαβήτης.
  • 70% των ατόμων με απώλεια όρασης πάσχει από παθήσεις της ωχράς κηλίδας
  •  80% των περιπτώσεων μπορούν να θεραπευθούν.
  •  Πάνω από 12 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης που θα μπορούσαν να λυθούν με ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως

 Πηγή: 
http://www.sansimera.gr/worldays/98
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=424923

Δεν υπάρχουν σχόλια: