Σελίδες

25 Οκτ 2013

"Αγγίζοντας τη Δημοκρατία", μια περιοδική έκθεση ειδικά φτιαγμένη για άτομα με προβλήματα όρασης



Θέμα της έκθεσης, που φιλοξενείται στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, είναι η Δημοκρατία, η ιστορία της και οι θεσμοί της, "ένα θέμα επίκαιρο στις μέρες μας", όπως εξηγεί η Σταυρούλα Κουστένη, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και εμπνεύστρια της έκθεσης. 

Πρώτη φορά τυφλοί συνάνθρωποί μας έρχονται σε επαφή με έργα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού στην Αρχαία Αγορά. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες δράσεις που απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης. Ξενάγηση με την αφή και με τα "μάτια" της ψυχής, στη Στοά Αττάλου.

Εκμαγεία αρχαίων έργων, αλλά και αυθεντικά γλυπτά, που παρέμεναν αναξιοποίητα στις αποθήκες του μουσείου, επιστρατεύτηκαν λόγω των απτικών τους ιδιοτήτων για να βοηθήσουν τους επισκέπτες να κατανοήσουν με την αίσθηση της αφής τις λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος στη γενέτειρά του, την Αρχαία Αγορά.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες, που αφορούν στους δημοκρατικούς θεσμούς, το θέατρο, τα δικαστήρια και τη γλυπτική. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται αντίγραφα της "Στήλης της Δημοκρατίας", στην οποία είναι χαραγμένο ψήφισμα κατά της Τυραννίας, οστράκων που χρησιμοποιούνταν για οστρακισμό, δικαστικών ψήφων, μέτρων για τη μέτρηση στερεών, κλεψύδρας και θεατρικών προσωπείων.

Επίσης, τέσσερα πρωτότυπα αρχαία γλυπτά, που αποτυπώνουν την Αθηνά (430 πΧ), την Άρτεμη (440-420 πΧ), τον Διόνυσο (2ος αιώνας πΧ) και μία από τις Νηρηίδες (τέλη 5ου αιώνα πΧ). Τα εκθέματα συμπληρώνει μια ανάγλυφη κάτοψη με υποτιτλισμό σε γραφή Μπράιγ, που παρουσιάζει το χώρο της Αρχαίας Αγοράς κατά το 2ο πΧ αιώνα και τα μνημεία της.

Τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και τη χλωρίδα του μοναδικού περιβάλλοντος χώρου της Αρχαίας Αγοράς έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με τη βοήθεια των αρχαιολόγων του Μουσείου οι επισκέπτες με προβλήματα όρασης.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν η Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ενώ τη χρηματοδοτεί η Επιτροπή Νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών.

"Επισκέπτομαι συχνά πολιτιστικούς χώρους, ωστόσο διαπιστώνω ότι δεν είναι προσβάσιμοι σε άτομα με προβλήματα όρασης και άλλες αναπηρίες. Γιατί προσβασιμότητα δεν είναι μόνο να βάζουμε μια ράμπα 300 μέτρα μακριά από την είσοδο ή να έχουμε δύο μπάρες στην τουαλέτα. Προσβάσιμα είναι τα μουσεία, όπου οι προθήκες είναι χαμηλά για να βλέπει τα εκθέματα ο επισκέπτης με αναπηρικό αμαξίδιο, υπάρχει οδηγός τυφλών στους χώρους των μουσείων, ο φωτισμός είναι κατάλληλος ακόμα και για τους μερικώς βλέποντες, ενώ το προσωπικό είναι κατάλληλα ενημερωμένο για να εξυπηρετήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες", υπογραμμίζει η κ. Κουστένη.

Η έκθεση "Αγγίζοντας τη Δημοκρατία" θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην έκθεση στο τηλέφωνο 210 3214 825.




Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: