Σελίδες

11 Νοε 2013

Γενιά χωρίς προβλήματα όρασης

Μέθοδος που παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής, διορθώνει την Πρεσβυωπία.

Ειδικοί επιστήμονες σε πολλά γενετικά εργαστήρια επιχειρούν να εφαρμόσουν στην πράξη νέες μεθόδους που θα απαλλάσσουν τα βρέφη από δυσλειτουργίες και παθήσεις της όρασης
Μάτια «καθαρά», χωρίς προβλήματα, αναμένεται να έχουν σε λίγα χρόνια οι κάτοικοι του πλανήτη. Γέννηση παιδιών χωρίς μυωπία και αστιγματισμό, αλλά και ηλικιωμένοι χωρίς πρεσβυωπία είναι κάτι που μπορεί να ακούγεται σαν να ξεπήδησε από σενάριο κάποιας ταινίας, αλλά ήδη οι επιστήμονες μπορούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να... δημιουργήσουν παιδιά χωρίς ζητήματα όρασης. 

Ηδη σε πολλά γενετικά εργαστήρια ειδικοί επιστήμονες επιχειρούν να εφαρμόσουν στην πράξη νέες μεθόδους που θα εξασφαλίζουν ότι τα βρέφη που γεννιούνται θα είναι απαλλαγμένα από δυσλειτουργίες της όρασης, χωρίς όμως ιδιαίτερες παρεμβάσεις στο DNA, κάτι που θα μπορούσε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων όσον αφορά σε ζητήματα βιοηθικής. Πάντως, η ιατρική επιστήμη εδώ και χρόνια μπορεί και εξαφανίζει προβλήματα στα μάτια, όπως η μυωπία. Πλέον παρελθόν αποτελεί και η πρεσβυωπία.

Μια νέα μέθοδος, η οποία παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής, διορθώνει την πρεσβυωπία με την εμφύτευση στο μάτι ενός μικροσκοπικού δακτυλίου, ο οποίος επιτρέπει την όραση, τόσο κοντά όσο και για ενδιάμεσες αποστάσεις.

«Η εφαρμογή της νέας μεθόδου γίνεται σε πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο και έχει άμεσα αποτελέσματα, όσον αφορά στη βελτίωση της όρασης του ασθενούς», αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάλλιας. 

Χωρίς γυαλιά
 
Από την πλευρά τους, οι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί στην επέμβαση αυτή αναφέρουν ότι μπορούν να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες που αφορούν κοντινές αποστάσεις, όπως να βλέπουν το ρολόι του χεριού, να βλέπουν τα μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο, τις τιμές στο super market και τα ονόματα στα κουδούνια στις εισόδους πολυκατοικιών, καθώς και το menu στο εστιατόριο, χωρίς να χρησιμοποιούν γυαλιά για κοντά.

Σύμφωνα με τον κ. Μάλλια, ο μικροσκοπικός δακτύλιος, ο οποίος στο κέντρο του έχει άνοιγμα διαμέτρου 1,6 χιλιοστού, τοποθετείται μέσα σε μία «τσέπη» στον κερατοειδή χιτώνα στο μη επικρατές μάτι του ασθενούς.

Η «τσέπη» αυτή δημιουργείται από τον χειρουργό με τη χρήση laser μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, χωρίς τη χρήση νυστεριού. Η εμφύτευση του δακτυλίου είναι απλή και σύντομη διαδικασία και το μόνο που χρειάζεται είναι η καλή επικέντρωση του δακτυλίου στον οπτικό άξονα του κερατοειδούς.
Ο μικροσκοπικός δακτύλιος φέρει 8.400 μικροοπές, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η φυσιολογία του κερατοειδούς και να παραμένει υγιής με το πέρασμα του χρόνου.

«Οταν τοποθετηθεί ο μικροσκοπικός δακτύλιος στον κερατοειδή, μπλοκάρει τις μη εστιασμένες ακτίνες του φωτός και επιτρέπει μόνο στις εστιασμένες ακτίνες να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο το βάθος πεδίου», εξηγεί ο χειρουργός και συμπληρώνει: «Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής απολαμβάνει ένα μεγαλύτερο εύρος βελτιωμένης όρασης για όλες τις αποστάσεις (κοντά, μακριά και στις ενδιάμεσες αποστάσεις). Η τεχνολογία αυτή προσφέρει καλύτερη ποιότητα όρασης από τις τεχνολογίες που στηρίζονται στη δημιουργία πολυεστιακού κερατοειδούς».

Σύμφωνα με τον κ. Μάλλια, μεταξύ αυτών που έχουν υποβληθεί επιτυχώς στην επέμβαση είναι και πολλοί οφθαλμίατροι.

Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί στον ίδιο χρόνο με τη γνωστή επέμβαση που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια και η οποία αφορά στη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Επίσης, η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που έχουν κάνει επέμβαση καταρράκτη στο παρελθόν.

Αναστρέψιμη επέμβαση
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι η επέμβαση είναι εύκολα αναστρέψιμη και μπορεί να επαναφέρει το μάτι του ασθενούς στην αρχική του κατάσταση χωρίς συνέπειες. Σε περίπτωση που έπειτα από χρόνια ο ασθενής εμφανίσει καταρράκτη είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί επέμβαση της αφαίρεσης του καταρράκτη χωρίς να χρειαστεί η αφαίρεση του ενδοκερατοειδικού δακτυλίου. Η διαδικασία είναι σύντομη, δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας μέρα.

Η βελτίωση στην κοντινή όραση είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα και σταδιακά η όραση για κοντά συνεχίζει να βελτιώνεται ώς και τρεις μήνες μετά την επέμβαση. Να σημειωθεί ότι η πρεσβυωπία θεωρείται ως μια φυσιολογική διαδικασία εξέλιξης και έκπτωσης της όρασης, η οποία εμφανίζεται μετά τα 40 έτη ζωής και οφείλεται στη σταδιακή μείωση της δυνατότητας του ματιού να προσαρμόζεται σε κοντινή απόσταση.Πηγή: Enet.gr Ελευθεροτυπία

 

  Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: