Σελίδες

18 Απρ 2016

Νέα εφαρμογή του Facebook θα περιγράφει τις φωτογραφίες σε άτομα με προβλήματα όρασης


Το σημαντικότερο ίσως χαρακτηριστικό του Facebook, που αποτελεί πόλο έλξης των περισσότερων χρηστών, είναι οι φωτογραφίες. Παρόλα αυτά, εκατομμύρια χρήστες με προβλήματα στην όραση δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν.
Το  κοινωνικό δίκτυο όμως, είναι πλέον ικανό να «καταλαβαίνει» τις φωτογραφίες σκανάροντάς τις και είναι σε θέση να αναγνωρίσει αν περιέχουν πράγματα όπως φαγητό, δέντρα ή ανθρώπους. Έτσι στη συνέχεια θα μπορεί να διαβάσει το περιεχόμενό τους σε χρήστες με smartphones που έχουν ενεργοποιήσει τη ρύθμιση ανάγνωσης οθόνης. Μια φωνή θα ενημερώνει τους χρήστες για το τι εμφανίζεται στην κάθε φωτογραφία είτε ενός φίλου του, είτε μιας σελίδας.


Πριν από αυτό, το Facebook ενημέρωνε τους χρήστες με προβλήματα όρασης για το τι υπάρχει στο κοινωνικό δίκτυο, αναφέροντας το όνομα κάποιου που έκανε τη δημοσίευση, και στη συνέχεια λέγοντας τι ανέβασε αυτός, αναφέροντας για παράδειγμα τη λέξη «φωτογραφία». Τώρα, αντί για σκέτη τη λέξη «φωτογραφία», θα περιγράφει τι απεικονίζει αυτή η εικόνα, ώστε να καταλαβαίνει ο χρήστης τι περίπου έχει αναρτηθεί. Για παράδειγμα θα λέει: «Η εικόνα περιλαμβάνει: Δύο ανθρώπους, χαμόγελα, γυαλιά ηλίου, ουρανό, εξοχή, νερό» για μια εικόνα με ένα ζευγάρι στη θάλασσα.

Το Facebook λοιπόν, παρουσιάζει τη λειτουργία automatic alternative text, η οποία είναι αρχικά διαθέσιμη στο iOS και στη συνέχεια θα γίνει διαθέσιμη για το Android και το διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη λειτουργία αναγνωρίζει τα αντικείμενα σε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση και στη συνέχεια αξιοποιεί τη λειτουργία VoiceOver του iOS για να εκφωνήσει περιγραφές των φωτογραφιών στον χρήστη.

Δεν χρησιμοποιεί μόνο το Facebook τη μηχανική μάθηση για την αναγνώριση φωτογραφιών, καθώς παρόμοιες τεχνολογίες αξιοποιούν οι αναζητήσεις φωτογραφιών στο Google Photos και το Flickr. Φυσικά, εξακολουθούν να γίνονται αρκετά λάθη και εκατομμύρια αντικείμενα δεν έχουν αντιστοιχηθεί ακόμη.

Η λειτουργία έχει ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχει πληροφορίες για μια φωτογραφία μόνο εάν γνωρίζει με τουλάχιστον 80% σιγουριά τι απεικονίζεται. Όταν όμως πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα, όπως λόγου χάρη ζητήματα εθνικότητας, θα παρέχει πληροφορίες μόνο εάν υπάρχει απόλυτη σιγουριά, καθώς η εταιρεία κρίνει ότι η απουσία δεδομένων είναι προτιμότερη από τα λανθασμένα δεδομένα.

Το automatic alternative text λοιπόν, αποτελεί μια σημαντική τεχνολογία που θα επιτρέψει σε άτομα με προβλήματα όρασης να αξιοποιούν περισσότερες από τις δυνατότητες που προσφέρει το Facebook, όμως αναμένεται να ωφελήσει και το ίδιο το Facebook, αυξάνοντας τη βάση των χρηστών του.


Σύμφωνα με το Facebook, περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια φωτογραφίες μοιράζονται κάθε μέρα στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου και του Instagram και υπάρχουν περίπου 39 εκατομμύρια χρήστες που είναι τυφλοί και 246 εκατομμύρια που έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης.

Η λειτουργία της τεχνολογίας βρίσκεται σε αρχικό στάδιο όμως μπορεί ήδη,  να αναγνωρίσει  διαφορετικά σχέδια, εικόνες και selfies, μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητο, αεροπλάνο) και να περιγράψει ανθρώπους (μωρό, χαμογελαστός, γένια)   με τη χρήση 100 λέξεων και ακρίβεια περίπου 80%. Το κοινωνικό δίκτυο, ωστόσο, σκοπεύει να προσθέσει κι άλλα σχέδια και να εμπλουτιστεί παρέχοντας ένα πιο χρήσιμο εργαλείο στους χρήστες.

Πηγές: 

http://fitnhit.com/news
http://rethemnosnews.gr
 Newsroom Αθήνα 9.84

 http://teacblind2010.blogspot.gr/


Διαβάστε επίσης:


Δεν υπάρχουν σχόλια: