Σελίδες

3 Απρ 2016

Αμφιβληστροειδή χιτώνα από βλαστοκύτταρα δημιούργησαν επιστήμονες με τρισδιάστατα«οργανοειδή»Δρέσδη, Γερμανία

Ερευνητές στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας, δημιούργησαν στο εργαστήριο μίνι-αμφιβληστροειδείς χιτώνες από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα ποντικιών και ανθρώπων. Οι εν λόγω φακοί είναι το τμήμα του ματιού που είναι ευαίσθητο στο φως. Το επίτευγμα ανοίγει νέες δυνατότητες για αποκατάσταση του φακού σε περίπτωση τραυματισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Stem Cell Reports, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μίκε Καρλ του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων (DZNE), πέτυχαν να αναπαράγουν σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο τα φωτοευαίσθητα κύτταρα (κωνία) του αμφιβληστροειδούς. Είναι τα κύτταρα που επιτρέπουν την έγχρωμη όραση, γι' αυτό θεωρούνται τα πιο σημαντικά. Στην επιστημονική ομάδα της έρευνας συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Αναστασιάδης του Κέντρου Βιοτεχνολογίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα άλλες επιστημονικές ομάδες είχαν δημιουργήσει στο εργαστήριο κύτταρα αμφιβληστροειδούς και, πιο πρόσφατα, έναν κάπως πιο πολύπλοκο ιστό αμφιβληστροειδούς.
Αυτή τη φορά δημιουργήθηκαν τρισδιάστατα «οργανοειδή» που μιμούνται την οργάνωση και ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς. Το επίτευγμα ανοίγει νέες δυνατότητες για τη μελλοντική αποκατάσταση του φακού (π.χ. μετά από τραύματα), με τελικό στόχο την αναγέννηση ενός κανονικού αμφιβληστροειδούς.
Οι επιστήμονες πέτυχαν να αναπαράγουν σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο τα φωτοευαίσθητα κύτταρα (κωνία) του αμφιβληστροειδούς. Είναι τα κύτταρα που επιτρέπουν την έγχρωμη όραση, γι’ αυτό θεωρούνται τα πιο σημαντικά, όσον αφορά τις μελλοντικές θεραπείες σε ασθενείς.
Ο επόμενος στόχος θα είναι τα «οργανοειδή» να γίνουν πιο πολύπλοκα, με την προσθήκη αιμοφόρων αγγείων.
Ωστόσο, οι γερμανοί ειδικοί είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουν να δημιουργήσουν τρισδιάστατα «οργανοειδή» που μιμούνται την οργάνωση και ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

health.in.grhttp://www.athina984.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 http://teacblind2010.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: