Σελίδες

11 Μαρ 2017

Από φόλα στον Μαραθώνα πέθανε η Ντάιμοντ ο εκπαιδευμένος σκύλος – οδηγός τυφλού ατόμου της Σχολής «Λάρα»



Τα αποτελέσματα της κτηνιατρικής εξέτασης του πτώματος της Ντάιμοντ του εκπαιδευμένου σκύλου – οδηγού τυφλού ατόμου, που όπως αποδείχτηκε δηλητηριάστηκε στον Μαραθώνα Αττικής στις 22 Ιανουαρίου 2017, έδειξαν τελικά ότι αιτία θανάτου του ζώου – το οποίο ήταν στην κυριολεξία τα μάτια του Παναγιώτη Κόλια – ήταν η φόλα.

 Ο σκύλος ήταν τα μάτια του Παναγιώτη...



Το δηλητήριο πέταξε άγνωστος στην αυλή του σπιτιού του κ. Κόλια την Κυριακή 22 Ιανουαρίου και η Ντάιμοντ αφού το έφαγε πέθανε σχεδόν αμέσως, ενώ η Φαίδρα το δεύτερο σκυλί της οικογένειας μετά από νοσηλεία τα κατάφερε.

Το είδος του δηλητηρίου, που περιείχαν οι μπλε κόκκοι που εντοπίστηκαν στο στομάχι και των δύο ζώων δεν έχει βρεθεί, καθώς δεν έχουν βγει ακόμα οι τοξικολογικές εξετάσεις, όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου ιδρύτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα» η οποία είναι συντετριμμένη από αυτή την απώλεια και αρχικά διατηρούσε κάποιες επιφυλάξεις ως προς την αιτία θανάτου.


Στην ανακοίνωση της «Λάρα», που δόθηκε στη δημοσιότητα τονίζονται τα εξής: «Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017, σε αυλή οικίας επί της οδού Σπύρου Λούη στην περιοχή του Δ. Μαραθώνα, δηλητηριάστηκε η Diamond (Ντάιαμοντ), ένα μαύρο Labrador Rertriever ηλικίας 4,5 ετών. Η Diamond ήταν πιστοποιημένος σκύλος - οδηγός της Σχολής “Λάρα” και είχε χορηγηθεί στον Παναγιώτη Κόλια.

Παρά την άμεση αντίδραση, ο θάνατός της επήλθε πολύ γρήγορα. Όπως διαπιστώθηκε κατά την νεκροψία, ο θάνατος αποδίδεται στην κατάποση μεγάλης δόσης τοξικής ουσίας, η σύσταση της οποίας αναμένεται να εξακριβωθεί στις επόμενες ημέρες.
Δυστυχώς, αρκετοί συμπολίτες μας έχουν βιώσει τον ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου τους κατοικίδιου από εσκεμμένη δηλητηρίαση, βιώνοντας ανείπωτο πόνο. Στην περίπτωση της Diamond στέρησαν από τον χειριστή της, τον Παναγιώτη Κόλια έναν εργαζόμενο πολίτη με ολική απώλεια όρασης, τη συντροφικότητα, τη χαρά και την αγάπη, αφού η σχέση μεταξύ σκύλου - οδηγού και χειριστή είναι στενή, αμοιβαία κι αξιοθαύμαστη.

Ειδικά σε μια χώρα με ελάχιστους σκύλους - οδηγούς λόγω του υψηλότατου κόστους εκπαίδευσης, ο Παναγιώτης και η Diamond υπήρξαν μια άριστα εκπαιδευμένη και συντονισμένη ομάδα. Πλέον όμως κάποιοι αφαίρεσαν από τον Παναγιώτη το – δεδομένο για τους περισσότερους – δικαίωμα στην καλύτερη, ταχύτερη και κυρίως ασφαλέστερη μετακίνηση. Κυρίως όμως, του τραυμάτισαν την αυτοπεποίθηση που χαίρει κάθε χειριστής σκύλου - οδηγού αντιλαμβανόμενος ότι η δικαιωματικά ισότιμη μεταχείριση είναι εφικτή παρά τα όποια εμπόδια, φυσικά ή κοινωνικά.

Εν προκειμένω λοιπόν, οι συγκεκριμένοι θύτες διατάραξαν με βίαιο τρόπο την καθημερινότητα ενός συνανθρώπου μας σε πτυχές που για κάποιους είναι δεδομένες. Με μία “φόλα” τερμάτισαν βίαια και επώδυνα την πολύτιμη εργασία - προσφορά ενός σκύλου - οδηγού, που για την εκπαίδευση του οποίου απαιτήθηκαν όχι μόνο πολύτιμοι οικονομικοί πόροι, αλλά και η αγάπη μίας αλυσίδας ανθρώπων της Σχολής “Λάρα”, που με ανιδιοτέλεια συνεισέφεραν χρόνο και ενέργεια επί ενάμιση έτος, προκειμένου να λάβει αυτό το πολύτιμο δώρο ο Παναγιώτης.


Συντετριμμένοι όσοι γνώριζαν την Ντάιμοντ...

Όλοι εμείς στην Σχολή “Λάρα” είμαστε συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό της Diamond. Η συγκεκριμένη πράξη προσφοράς από πλευράς μας δεν αποτελεί μία τυπική ενέργεια παράδοσης ενός σκύλου, αλλά μία εξελικτική διαδικασία που στοχεύει στην παροχή πρωτόγνωρων και προηγμένων υπηρεσιών, οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο αντίληψης των ανθρώπων με απώλεια όρασης, και εμμέσως ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτή η ανιδιοτελής μας πορεία καθιέρωσης ενός ολόκληρου θεσμού, ήταν και παραμένει αρκετά δύσβατη. Όμως θα συνεχίσουμε στην ίδια πορεία, στηρίζοντας απεριόριστα όχι μόνο τον δικό μας Παναγιώτη, αλλά και κάθε τωρινό ή μελλοντικό χειριστή μας με απώλεια όρασης.
Η Ελληνική Σχολή Σκύλων Οδηγών “Λάρα” με την ολοκλήρωση των εξετάσεων θα προβεί σε όποιες εκ του Νόμου ενέργειες δύναται να ενεργοποιήσει, δεδομένου μάλιστα του πρωτόγνωρου της υπόθεσης και της ειδικής προστασίας της ισχύουσας νομοθεσίας. Βέβαια, η έκβαση παρόμοιων υποθέσεων δείχνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να επιφέρει στην τιμωρία των δραστών, με εξαίρεση ίσως τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις όπου κάποιος συμπολίτης μας αποφασίσει να επιδείξει θάρρος και να αναφέρει στις αρμόδιες αρχές τον υπαίτιο τέτοιου είδους εγκληματικών συμπεριφορών.
Και εμείς συντάσσουμε με τη φωνή μας πως η αποσιώπηση ανάλογων περιστατικών ωμής βίας μας καθιστά συνυπεύθυνους, είτε για τη δική μας Diamond είτε για κάποιο σκυλάκι που περιπλανάται στους δρόμους. Όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε αυτού του είδους οι δολοφόνοι να απομονωθούν κοινωνικά, να τιμωρούνται όποτε είναι εφικτό, και με την κατάλληλη παιδεία στο μέλλον να εκλείψουν.
Κλείνοντας αναφέρουμε μια παράγραφο από την Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με αρ. πρωτ. Υ1γ/Γ.Π 90421/15-10-2014: “Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων (σκύλοι – οδηγοί, σκύλοι - βοηθοί και σκύλοι–θεραπείας), θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της Πολιτείας” καταλήγει η ανακοίνωση.

Έγκλημα διαρκείας χωρίς τιμωρία η δηλητηρίαση των ζώων στην Ελλάδα

Καθημερινά στο δημοσιεύονται ειδήσεις για δηλητηρίαση ζώων (αδέσποτων, οικόσιτων, άγριων) σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το δικό μας ενδιαφέρον δεν είναι επιλεκτικό, όπως πολλών  M.M.E.  για την απώλεια του συγκεκριμένου σκύλου, ενώ παράλληλα φιλοξενούν άρθρα που στοχοποιούν π.χ. τα αδέσποτα και άλλα είδη και ζητούν από τις αρχές να πάρουν μέτρα για τον εγκλεισμό ή την εξόντωση τους «οπλίζοντας» έτσι τους δολοφόνους με «επιχειρήματα»… Ρίξτε μια ματιά στο αρχείο του zoosos.gr  εδώ και θα καταλάβετε τι ακριβώς λέμε...
 
Ελένη Ηλιοπούλου


Πηγή: zoosos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: