Σελίδες

23 Μαρ 2018

Το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς


Μαθητής 16 ετών από την Ημαθία κατασκεύασε ένα καινοτομικό μπαστούνι για τυφλούς, που με ενα αισθητήρα υπερήχων αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις, εντοπίζει τα εμπόδια που τυχόν υπάρχουν κατά την κίνηση και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη για να μην πέσει επάνω τους.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο 16χρονος μαθητής της δευτέρας τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου, Αθανάσιος Μπαμπαλής, με τη βοήθεια του καθηγητή του, εκπαιδευτικού Πληροφορικής, Γιάννη Σιταρίδη, κατασκεύασαν ένα «έξυπνο» μπαστούνι για τυφλούς.  Αυτό έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που πραγματοποιήθηκε από τις 25 Απριλίου μέχρι τις 28 Απριλίου 2017 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις».
Το πρωτοπόρο αυτό μπαστούνι, μέσω ενός αισθητήρα υπερήχων αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις, εντοπίζει τα εμπόδια κατά την κίνηση και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη ώστε να μην πέσει πάνω τους. Αυτό παρέχει μια ελευθερία στη κίνηση, και μπορεί να εντοπίσει εμπόδια πολύ πριν φτάσεις σε αυτά.
 «Το μπαστούνι διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα RFID, ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποιεί την τεχνολογία που εφαρμόζεται στις πιστωτικές κάρτες για τις ανέπαφες συναλλαγές και την αναγνώρισή τους από απόσταση. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε ένα σενάριο που θα προέβλεπε την ενσωμάτωσή της στα ανάγλυφα ριγωτά πλακίδια που τοποθετούνται στον δρόμο ώστε να διευκολύνονται οι τυφλοί στο να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές. Με τον τρόπο αυτό το μπαστούνι θα μπορούσε να "διαβάσει" πληροφορίες από τα πλακίδια που προσεγγίζει και να κατευθύνει τον χρήση δεξιά ή αριστερά καθώς και να τον πληροφορεί για την απόσταση που έχει να διανύσει μέχρι κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, όπως ένας σταθμός του μετρό ή μια διάβαση» διευκρινίζει ο κ. Σιταρίδης.

Σημειώνει, άλλωστε, ότι η όλη υλοποίηση βασίζεται στον μικροελεγκτή Arduino που αποτελεί υλικό ανοικτού κώδικα και επιτρέπει τη συνεργασία του μπαστουνιού με οποιαδήποτε κινητή συσκευή όπως το κινητό μας τηλέφωνο μέσω Bluetooth.

 Αρχικά, ο Αθανάσιος Μπαμπαλής, που δεν είναι πρώτη φορά που ασχολείται με τις κατασκευές, σκέφτηκε να δημιουργήσει κάτι για να βοηθήσει άτομα με ειδικές ανάγκες. Όταν προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του μπαστουνιού σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του από την κατασκευή ενός ρομπότ την προηγούμενη χρονιά, για τις ανάγκες ενός εκπαιδευτικού συνεδρίου που έγινε στην Κεντρική Μακεδονία σχετικά με ρομποτικές εφαρμογές. Από τη συνεργασία του με τον Γιάννη Σιταρίδη προέκυψε η δυνατότητα αξιοποίησης του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of things), μιας έννοιας που αφορά τα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας.
 Συγκεκριμένα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διασύνδεση όλων των φυσικών αντικειμένων, όπως οχήματα, κτίρια και άλλα με την ενσωμάτωση αισθητήρων, κινητήρων, μικροελεγκτών και δικτυακών συνδέσεων, με σκοπό την πλήρη ολοκλήρωση του φυσικού κόσμου με τον ψηφιακό κόσμο των υπολογιστών. Έτσι προέκυψε και το «έξυπνο» μπαστούνι που προσφέρει περισσότερη ευκολία και ασφάλεια στη μετακίνηση ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
 Τα υπόλοιπα έγιναν αρκετά γρήγορα. Το πρακτικό κομμάτι υλοποιήθηκε τις τελευταίες 15- 20 μέρες. Προμηθευτήκαμε τα ηλεκτρονικά, οι τιμές των οποίων είναι πολύ χαμηλές, και ένα ορειβατικό μπαστούνι που προσαρμόστηκε με τον κατάλληλο τρόπο» λέει ο εκπαιδευτικός και διευκρινίζει ότι το κόστος κατασκευής του «έξυπνου μπαστουνιού» δεν ξεπερνά τα 25 με 30 ευρώ, χωρίς το μπαστούνι.
 Ο 16χρονος Αθανάσιος Μπαμπαλής,  σήμερα αισθάνεται ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα, και την παρουσίαση στο μαθητικό συνέδριο πληροφορικής με τον χαρακτηριστικό τίτλο «τυφλή εμπιστοσύνη». Επιθυμεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με την πληροφορική και ιδιαίτερα με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σε ό,τι αφορά την εμπορική εκμετάλλευση του «έξυπνου» μπαστουνιού, λέει στον καθηγητή του ότι δεν είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά του, ωστόσο επιθυμεί να το βελτιώσει από τεχνολογικής πλευράς. Έτσι στα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνεται η επικοινωνία της συσκευής μέσω διαδικτύου με βάσεις δεδομένων για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση του χρήστη.


          

Πηγές:Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: