Σελίδες

6 Φεβ 2016

Ποια είναι τα προβλήματα όρασης στα μικρά παιδιά


Ο καθένας γνωρίζει τι κάνουν τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους: Κάθονται πολύ κοντά στην τηλεόραση ή τρίβουν τα μάτια τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι πρέπει να προσέξετε για να καταλάβετε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα με την όρασή του, όταν τα συμπτώματα είναι σιωπηλά και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.
Η όραση του παιδιού σας
Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα βρέφη μπορούν να δουν καθαρά μόνο τα αντικείμενα που είναι 8 έως 10 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό τους. Μόνο μετά τις 12 έως 16 εβδομάδες η όρασή τους αρχίζει να βελτιώνεται και βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά και πιο μακριά.
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, τα παιδιά αναπτύσσουν την αντίληψη του βάθους, το συντονισμό ματιού-σώματος, το συντονισμό ματιού-χεριού, και την ικανότητα να κρίνουν τις αποστάσεις. Είναι σπάνιο για τα παιδιά να έχουν προβλήματα όρασης σε αυτή την ηλικία.
Σιωπηλά συμπτώματα: Προβλήματα όρασης στα παιδιά
Τα προβλήματα όρασης στα παιδιά συνήθως προκύπτουν μεταξύ 18 μηνών και 4 ετών. Τα δύο πιο κοινά προβλήματα όρασης είναι:
Ο στραβισμός, ο οποίος αφορά το 3% έως 5% των παιδιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα μάτι που παρασύρεται ή εμφανίζεται να διασταυρώνεται σε σχέση με το άλλο μάτι, αν και δεν είναι το μάτι αυτό καθ’ αυτό το πραγματικό πρόβλημα. Είναι η καλωδίωση του εγκεφάλου που ευθύνεται για αυτό.
Η άνιση εστίαση, όπου το ένα μάτι βλέπει καλύτερα σε μακρινή απόσταση από το άλλο και επηρεάζει το 2% έως 3% των παιδιών. Αυτό το πρόβλημα όρασης είναι το πιο δύσκολο να ανιχνευθεί επειδή τα μικρά παιδιά δεν γνωρίζουν ότι η όρασή τους είναι σε κίνδυνο. Το να βλέπουν με αυτόν τον τρόπο, αυτό είναι το μόνο που έχουν γνωρίσει ποτέ και έτσι δεν λένε τίποτα, αφού δεν έχουν κάποιο μέτρο σύγκρισης.
Η άνιση εστίαση ή ένα μάτι με ελαφρύ στραβισμό δεν μπορεί να φανεί ως κάτι το ανησυχητικό, αλλά αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, τότε το ισχυρότερο μάτι ενός παιδιού (το ένα που βλέπει περαιτέρω, ή εστιάζει καλύτερα) γίνεται σιγά-σιγά το κυρίαρχο μάτι τους. Ο εγκέφαλος αρχίζει να αγνοεί τις εικόνες που έρχονται από το ασθενέστερο μάτι και σταματά την ανάπτυξη των νευρικών συνδέσεων που οδηγούν σε αυτό. Από την ηλικία των 9 ή 10, η απώλεια της όρασης σε αυτό  το πιο αδύναμο μάτι είναι συνήθως μόνιμη.
Η συμβιβασμένη όραση σε αυτό το πιο αδύναμο μάτι, που ονομάζεται αμβλυωπία ή τεμπέλικο μάτι, δεν πρέπει να συμβεί. Μπορεί να σταματήσει και να αντιστραφεί, αλλά θα πρέπει να διαγνωσθεί έγκαιρα με μια εξέταση όρασης.
Προσυμπτωματικός έλεγχος και θεραπεία
Η πρώτη εξέταση της όρασης του παιδιού σας μπορεί να γίνει με τον οικογενειακό σας γιατρό, τον παιδίατρο ή τον οφθαλμίατρο.
Οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το ποιος πρέπει να κάνει τις εξετάσεις όρασης για τα παιδιά. Πολλοί οφθαλμίατροι και παιδίατροι αισθάνονται ότι η εξέταση της όρασης μπορεί να είναι μέρος της ρουτίνας στο παιδιατρικό check-up του παιδιού σας. Οι οπτομέτρες από την άλλη πλευρά, συστήνουν πιο συχνές ολοκληρωμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις από έναν επαγγελματία της φροντίδας των ματιών.
Το σημαντικό πράγμα δεν είναι ποιος εκτελεί την πρώτη εξέταση, αλλά πότε. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, λένε οι ειδικοί, με την πλήρη εξέταση να εκτιμούν ότι είναι καλό να γίνεται στην ηλικία των 3 ετών.
Αν η αρχική εξέταση βρίσκει ένα πρόβλημα όρασης, το επόμενο βήμα είναι μια πιο εις βάθος εξέταση από οφθαλμίατρο. 
Αν η εξέταση αποκαλύπτει αμβλυωπία, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Επιθέματα ματιών ή κολλύρια
* Φακούς επαφής
* Χειρουργική επέμβαση
Η αμβλυωπία είναι μια δευτερεύουσα κατάσταση. Συμβαίνει επειδή το μάτι δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένο ή η εστίαση είναι άνιση. Ετσι, το πρώτο βήμα είναι να αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα και αυτό πιο συχνά γίνεται με επιθέματα ματιών, σταγόνες για τα μάτια, ή ειδικά γυαλιά.
Ο στόχος της χρήσης επιθέματος, σταγονών, ή ειδικών φακών είναι να θολώνουν ή να εμποδίζουν την όραση στο ισχυρότερο μάτι, έτσι ώστε το ασθενέστερο μάτι να πρέπει να εργαστεί σκληρότερα. Αυτό ενθαρρύνει, επίσης, τον εγκέφαλο να αρχίσει να στέλνει τα σωστά οπτικά σήματα στο ασθενέστερο μάτι.
Οι φακοί επαφής μπορούν να βελτιώσουν την εστίαση ή την κακή ευθυγράμμιση του πιο αδύναμου ματιού. Η χειρουργική επέμβαση στους μύες των ματιών, συνιστάται αν τα επιθέματα, οι σταγόνες, ή οι ειδικοί φακοί δεν έχουν διορθώσει την αμβλυωπία.
 Βελτίωση της όρασης του παιδιού σας: Πόσο καιρό θα πάρει;
Οι θεραπείες της όρασης διαρκούν έως ότου το αδύναμο μάτι είναι καλύτερα. Για τα περισσότερα παιδιά, αυτό σημαίνει ένα επίθεμα για περίπου ένα χρόνο. Για μερικά παιδιά, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, ενώ ο εγκέφαλος κάνει σιγά-σιγά νέες συνδέσεις.
Ποιο είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε ως γονέας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου; Βοηθήστε το παιδί σας να ακολουθήσει πιστά τη θεραπεία της όρασής του.
Η συμμόρφωση με το επίθεμα είναι δύσκολη.  Με την κάλυψη του ισχυρού ματιού ενός παιδιού, ουσιαστικά το αναγκάζετε να μην βλέπει καλά. Για τις πρώτες λίγες εβδομάδες, ακόμη και μήνες, μπορεί να υπάρξουν απογοήτευση και ξεσπάσματα.
Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι βοηθάτε την αποκατάσταση της όρασης του ματιού του παιδιού σας. Γι αυτό δείξει αντοχές και υπομονή στις αντιδράσεις του. Είναι πολύ πιθανό η όραση του παιδιού σας να βελτιωθεί αν αυτό ακολουθεί πιστά τη θεραπεία.
Ανίχνευση των προβλημάτων όρασης στα παιδιά
Τις περισσότερες φορές, τα προβλήματα όρασης δεν είναι εμφανή και ο καλύτερος τρόπος για να τα ανιχνεύσετε είναι οι εξετάσεις όρασης. Μερικές φορές, όμως, υπάρχουν τα συμπτώματα των προβλημάτων των ματιών, όπως η μόλυνση, ο καταρράκτης, ή άλλα ζητήματα. 
Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Τρίψιμο των ματιών
* Σχίσιμο
* Πρήξιμο
* Ερυθρότητα
* Πύον
* Κρούστα
* Ευαισθησία στο φως
* Διογκωμένα μάτια
* Πεσμένα βλέφαρα
* Λευκό, κίτρινο ή γκρι-λευκό υλικό στην κόρη
Εάν το παιδί σας έχει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ή τα μάτια του αλλάζουν με κάθε τρόπο, ή ανησυχείτε για την όρασή του μην περιμένετε μέχρι να γίνει 3 ετών για να κάνετε την πρώτη εξέταση όρασης. Πηγαίνετέ το στο γιατρό νωρίτερα…


Πηγή: http://www.medinova.gr/

Επιμέλεια ανάρτησης Τeacher For The Blind στο Υγεία


Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: