Σελίδες

4 Ιουν 2018

Δημιουργήθηκε ο πρώτος κερατοειδής χιτώνας ματιού από τρισδιάστατο βιο-εκτυπωτή
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στη Μεγάλη Βρετανία, παρουσίασαν τους πρώτους ανθρώπινους κερατοειδείς χιτώνες ματιού σε τρισδιάστατη εκτύπωση.


Πρόκειται για μια τεχνική που ανοίγει το δρόμο, ώστε στο άμεσο μέλλον να υπάρξει απεριόριστο απόθεμα κερατοειδών χιτώνων, που αποτελούν το εξωτερικό στρώμα του ανθρώπινου ματιού, καθώς σήμερα υπάρχει έλλειψή τους για μεταμόσχευση.

Ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη όραση, αλλά ως μόσχευμα είναι δυσεύρετο. Περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρειάζονται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης του κερατοειδούς για να αποφύγουν την τύφλωση εξαιτίας ασθενειών όπως το τράχωμα, μια λοιμώδης νόσος. 'Αλλα πέντε εκατομμύρια ασθενείς έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας καταστροφής του κερατοειδούς λόγω τραυματισμού, εγκαυμάτων, πληγών, εκδορών κ.α.

                 


Η ερευνητική ομάδα του βρετανικού Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον Τσε Κόννον, Καθηγητή Μηχανικής Ιστών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο οφθαλμολογικο περιοδικό "Experimental Eye Research", χρησιμοποίησαν ένα χαμηλού κόστους τρισδιάστατο βιο-εκτυπωτή. Το βιο-μελάνι ήταν ένα μίγμα από βλαστικά κύτταρα από τον δωρητή ενός υγιούς κερατοειδούς χιτώνα, και τα ανέμιξε κολλαγόνο και άλατα αλγινικών οξέων (προερχόμενα από φύκια), παράγοντας έτσι ένα διάλυμα, μια «βιο-μελάνη», που θα μπορούσε να τυπωθεί. Το υλικό αυτό είναι αρκετά σκληρό για να διατηρεί το σχήμα του, αλλά και αρκετά μαλακό για να εκτυπώνεται.

Το βιο-μελάνι εκτυπώθηκε σε ομόκεντρους κύκλους για να σχηματίσει  σταδιακά το σχήμα ενός κερατοειδούς χιτώνα σε λιγότερα από 10 λεπτά. Στη συνέχεια τα βλαστοκύτταρα αναπτύχθηκαν σε κανονικό ιστό, ο οποίος μπορεί να προγραμματισθεί εκ των προτέρων, ώστε να έχει τις ακριβείς διαστάσεις του ματιού του ασθενούς.Όπως εξηγεί ο Τσε Κόννον, «η μοναδική σε χαρακτηριστικά γέλη που δημιουργήσαμε κρατά τα βλαστοκύτταρα ζωντανά παράλληλα με την παραγωγή ενός υλικού που είναι αρκετά σκληρό για να διατηρεί το σχήμα του, αλλά μαλακό επίσης για να μπορεί να βγει από το ακροφύσιο του τρισδιάστατου εκτυπωτή».


Οι διαστάσεις του τρισδιάστατου ιστού μάλιστα είναι πολύ κοντά σε αυτές του πραγματικού κερατοειδούς χιτώνα. Αυτό επετεύχθη χάρη στην εξονυχιστική απεικόνιση του ματιού ενός εθελοντή.
 
Αυτοί οι 3-D κερατοειδείς χιτώνες θα περάσουν από διάφορες δοκιμές και αναμένεται να χρειασθούν μερικά χρόνια, προτού αξιοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις.
 

«Οι τρισδιάστατα εκτυπωμένοι κερατοειδείς μας θα πρέπει τώρα υποβληθούν σε περαιτέρω έλεγχο και θα χρειαστούμε γενικά αρκετά ακόμα χρόνια πριν μπορέσουμε να τους χρησιμοποιήσουμε για μεταμόσχευση. Όμως, αποδείξαμε ότι είναι εφικτό να τυπώσουμε κερατοειδείς χιτώνες από βλαστοκύτταρα ανθρώπινου ματιού και έτσι κάποτε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη μοσχευμάτων», καταλήγει ο καθηγητής Κόννον.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και https://www.ncl.ac.uk

Αναρτήθηκε από Teacher For the Blind στο Επιστήμη-Τεχνολογία και Υγεία
 
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια: