Σελίδες

27 Οκτ 2021

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα, σου έχω άσχημα νέα!

Το κείμενο είναι της Χριστίνας Σαρρή, από το βιβλίο της: «Το ημερολόγιο μιας τυφλής γυναίκας, ιστορίες καθημερινού σεξισμού και μισαναπηρισμού στην Ελλάδα». Ένα βιβλίο με προσωπικά βιώματα, εμπνευσμένο από την καθημερινότητά της τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

 

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα, σου έχω άσχημα νέα!

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένεις πως ηλικιωμένοι άντρες θα προσφερθούν να σε βοηθήσουν να διασχίσεις το δρόμο και θα το κάνουν τυλίγοντας το χέρι τους γύρω από τη μέση σου.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα κι ο σύντροφός σου είναι επίσης τυφλός θα βρεθείς στη δύσκολη θέση να ερωτηθείς πώς κάνετε σεξ από οδηγό ταξί που γνώρισες πριν από πέντε λεπτά.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα και ο σύντροφός σου είναι βλέποντας θα ακούσεις πολλές φορές να δέχεται μπροστά σου συγχαρητήρια για το γεγονός ότι σχετίζεται ερωτικά μαζί σου.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα διαπιστώσεις πως και μόνο το γεγονός ότι έχεις σχέση είναι άξιο απορίας και θαυμασμού.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα ακούς ανθρώπους που δεν έχουν ούτε δέκα δευτερόλεπτα που σε γνώρισαν να σου λένε πόσο θαυμάζουν τη δύναμη ψυχής που υποτίθεται ότι έχεις.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα είσαι αξιοθαύμαστη για το γεγονός ότι υπάρχεις και ζεις μια φυσιολογική ζωή αντί να έχεις αυτοκτονήσει από απελπισία.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα δεχτείς συγχαρητήρια για τους άξιους γονείς σου από ανθρώπους που δεν τους ξέρεις, που τυγχάνει να περνάς από δίπλα τους, από ανθρώπους που δεν ξέρουν καν αν έχεις γονείς.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα δεχτείς με το ζόρι βοήθεια από ανθρώπους που σου τονίζουν πως δεν τους είναι κόπος να κάνουν κάτι για σένα γιατί “έτσι είναι αυτοί, ευαίσθητοι”.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα υποστείς mansplaining από άντρες που επιμένουν πως αποκλείεται ο νόμος περί ελεύθερης πρόσβασης των σκύλων οδηγών παντού να ορίζει όσα ισχυρίζεσαι εσύ που έχεις η ίδια σκύλο οδηγό.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα ακούσεις πολλούς να σου λένε πως μπορεί να είσαι τυφλή, αλλά είσαι και πολύ όμορφη / έξυπνη (/ προσθέστε ό, τι θέλετε) και αυτό θα το θεωρούν κομπλιμέντο.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα και κάνεις διακοπές στην επαρχία θα γίνεις μαγνήτης αδιάκριτων βλεμμάτων από τους ντόπιους. Βλεμμάτων περιέργειας και οίκτου προς εσένα, αλλά θαυμασμού προς το άτομο που σε συνοδεύει, ειδικά αν είναι εμφανές πως ο άνθρωπος αυτός είναι ο σύντροφός σου.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα σίγουρα θα σου ζητηθεί από μη ανάπηρα άτομα να μην αποκαλείς τoν εαυτό σου ανάπηρη, υπονοώντας πως η αναπηρία είναι κάτι σαν βρισιά, κάτι κακό, κάτι προσβλητικό.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα θεωρείσαι εύκολος στόχος από ανώμαλους που θέλουν να σου πιάσουν κουβέντα, να σε αγγίξουν, να μάθουν πού πας ή πού μένεις.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα ακούσεις ανθρώπους να σου λένε κατάμουτρα πως είσαι το μέσον που τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα και να εκτιμούν τη (μίζερη) ζωούλα τους, γιατί εκεί έξω “υπάρχουν και χειρότερα”.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα είσαι αναγκασμένη να σου μιλάνε με υποκοριστικά, να σου απευθύνονται μιλώντας σου αργά, δυναμώνοντας ή γλυκαίνοντας τη φωνή τους και θα πρέπει να υφίστασαι τρυφερά αγγίγματα και χαδάκια αγάπης από κάθε τυχόντα εκεί έξω που νομίζει πως έχει το δικαίωμα να απλώνει τα κουλά του επάνω σου.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα ακούς συχνά να αναφέρονται σε σένα με όρους όπως “κοριτσάκι, κοπελίτσα, παιδί”, τόσο από καθημερινούς ανθρώπους όσο και από δημοσιογράφους και ΜΜΕ.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα καταλάβεις πως η οικειότητα από ανθρώπους που δε σε γνωρίζουν αποκτιέται αυτόματα και πως η άδεια για το αν μπορούν να σου μιλάνε στον ενικό δε χρειάζεται να σου ζητηθεί.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα πληρώνεις με τη δική σου χρεωστική κάρτα ή τα δικά σου χρήματα, αλλά η κάρτα σου, τα ρέστα κι η απόδειξη θα επιστρέφονται στο συνοδό σου, ιδίως αν αυτός είναι άντρας.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα απευθύνονται στο συνοδό σου για θέματα που σε αφορούν, σαν να μην είσαι καν μπροστά και σαν να πρόκειται για τον κηδεμόνα σου.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα θα πλαστογραφηθεί πολλές φορές η υπογραφή σου από ανθρώπους που φαντάζονται ότι δεν μπορείς να υπογράψεις και που όχι μόνο δεν κάνουν τον κόπο να σε ρωτήσουν σχετικά μ’ αυτό, αλλά δε ζητάνε καν την άδειά σου για να υπογράψουν οι ίδιοι για λογαριασμό σου.

Αν είσαι τυφλή γυναίκα στην Ελλάδα πρέπει να έχεις πολλή υπομονή γιατί θα ακούσεις πολλά και θα δεχτείς πολλές άσχημες συμπεριφορές. Σύντομα θα καταλάβεις πως τις περισσότερες από αυτές τις κάκιστες εμπειρίες δε θα τις βίωνες αν δεν ήσουν τυφλή, αν δεν ήσουν γυναίκα ή, ίσως, αν δεν ήσουν στην Ελλάδα!».

Ανάρτηση Teacher for the Blind  στο Επικαιρότητα και Άρθρα - Δημοσιεύσεις

Δείτε επίσης:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: