Σελίδες

27 Απρ 2021

Κοιτάζοντας τον κόσμο στα μάτια, με ένα μάτι

Πώς είναι να βλέπει κανείς τον κόσμο με ένα μάτι; Και πώς σε βλέπει ο κόσμος;

 Η Φίλια Μητρομάρα γεννήθηκε με μονόφθαλμη όραση, όμως μπορεί να δει τα πάντα και κυρίως να νιώσει τους πάντες. Ο τύπος όρασης που έχει, ποτέ δεν την εμπόδισε να απολαύσει τη ζωή της και να ζήσει τα όνειρά της. Από τη σκηνή του TEDxThessaloniki στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να αποδεχόμαστε το διαφορετικό για να μπορούμε να δούμε τον κόσμο με ανοιχτά μάτια.

«Οι πειρατές υπάρχουν και ζουν ανάμεσά σας. Κάποια μάλιστα βρίσκεται αυτή τη στιγμή εδώ και σας μιλάει χωρίς καλύπτρα, γάντζο και παπαγάλο. Το ομολογώ είμαι πειρατίνα». Κάπως έτσι ξεκίνησε την ομιλία της η Βολιώτισσα δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα στο TEDxThessaloniki.

Η γνωστή δημοσιογράφος γεννήθηκε με μονόφθαλμη όραση και μικροφθαλμία. Αυτό, όπως εξηγεί η ίδια, σημαίνει ότι δεν έχει καλή περιφερική όραση και δεν βλέπει καθόλου από το δεξί της μάτι. «Ό,τι λοιπόν δεν θέλω να βλέπω ή θέλω να αγνοώ το βάζω από αυτή την πλευρά (σ.σ. που δεν βλέπει), τοξικούς ανθρώπους, κυτταρίτιδα», λέει χαριτολογώντας στο κοινό του TEDxThessaloniki, που κατάφερε να συγκινήσει με την τόσο αληθινή ομιλία της. «Ξέρετε κάτι; Έμαθα να ζω με ένα μάτι και στο τέλος της ημέρας εστιάζω σε αυτό που έχει πραγματική σημασία για εμένα».

Η Φίλια Μητρομάρα είναι -εδώ και χρόνια- wellness editor σε γνωστά media που ασχολούνται με την υγεία και την ομορφιά. Μέσα από αυτή την ομιλία της αποδεικνύει ότι η διαφορετικότητα θα ήταν πρόβλημα, μόνο αν κατάφερνε να την ακινητοποιήσει.   

«Μαμά εγώ θα σ’ αγαπώ με χαλασμένο ματάκι»

«Δεν έχω τρισδιάσταστη όραση, που σημαίνει ότι δεν βλέπω ταινίες 3D γιατί οι εικόνες είναι και διπλές είναι και θολές» αναφέρει η δημοσιογράφος και εξηγεί στο κοινό πώς βλέπει. «Βλέπω μονόφθαλμα, αλλά όχι κοντόφθαλμα. Για μένα αυτό θα ήταν πρόβλημα αν πίστευα ότι η διαφορετικότητά μου δεν μου επιτρέπει να αποκτήσω εμπειρίες, να ζήσω, να καταλάβω τους ανθρώπους, να μπω στην θέση τους. Θα ήταν πρόβλημα αν με «ακινητοποιούσε». Αν με κρατούσε «καθηλωμένη» και δεν με άφηνε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Αλλά δεν είναι.

Όταν η κόρη μου ήταν δυόμιση ετών με είχε ρωτήσει: Μαμά τι έχει το ματάκι σου; Χάλασε, της είπα. Και τότε μου λέει: Γιατί δεν πας στον μάστορα να σου το φτιάξει; Της εξήγησα ότι δεν μπορούσε να φτιαχτεί και δεν χρειάζεται να φτιαχτεί γιατί με αυτό το μάτι βλέπω αν θέλει να φάει σοκολάτα, τι πραγματικά φοβάται, αλλά και πόσο πολύ μ’ αγαπάει. Και τότε μου απάντησε: Μαμά εγώ θα σ’ αγαπώ με χαλασμένο ματάκι».

Δείτε την ομιλία της Φίλιας Μητρομάρα στο TEDxThessaloniki:

  Ανάρτηση Teacher for the Blind  στο Επικαιρότητα και Άρθρα - Δημοσιεύσεις

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: