Σελίδες

23 Μαρ 2010

Επιστολή Ιωάννη Λεωτσάκου, Γεν. Γραμματέα Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών

ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΤΣΟΥ 12
ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ 15354
ΤΗΛ. 210 6040003 - ΚΙΝ. 6977266448
FAX. 210 3511505
E-MAIL: bleotsakou@yahoo.gr


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα παρακάτω:

Σε ηλικία 9 ετών (1953) απώλεσα ολικά την όρασή μου κατόπιν έκρηξης ιταλικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του πολέμου.
Στη συνέχεια φοίτησα στον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας, σημερινό Κ.Ε.Α.Τ. όπου τελείωσα «Αριστούχος» την στοιχειώδη εκπαίδευση λαμβάνοντας το βραβείο του πρώτου μαθητή του Σχολείου.
Κατόπιν συνεχίζοντας τις σπουδές μου, απέκτησα Πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό «ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ».
Παράλληλα είμαι κάτοχος πτυχίου «Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής» από το Ωδείο Πειραιώς Παράρτημα του Ωδείου Αθηνών με βαθμό «Άριστα». Διετέλεσα υπάλληλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από 1971 -1992.
Το 1992 διορίσθηκα δικηγόρος. Είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Δημιούργησα οικογένεια και είμαι πατέρας δύο παιδιών.
Μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, εκλέγομαι συνεχώς Γενικός Γραμματέας από το 1990. Γνώστης και κοινωνός των προβλημάτων των τυφλών έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία των και οι συνάδελφοι τυφλοί αποδεχόμενοι την προσπάθειά μου συνεχώς με στηρίζουν και μου δίνουν το θάρρος για να συνεχίσω να εργάζομαι για το χώρο των τυφλών.
Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας επιλέχθηκα από τον φορέα μου να τον εκπροσωπήσω (ως διαχειριστής) όταν δημιουργήθηκε η «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», το Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες το 1996, το
μοναδικό στην Ελλάδα, καλούμενο να καλύψει το ζωτικής σημασίας κενό της φροντίδας και προστασίας των τυφλών πολυαναπήρων ατόμων.
Η «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ» συστήθηκε με τις ευλογίες και την συγκατάθεση των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και Π.Α.ΣΟ.Κ. Συγκεκριμένα τα κτήρια για τη φιλοξενία και στέγαση παραχωρήθηκαν το 1992.
Η λειτουργία της μονάδας άρχισε το 1995 από τους δύο φορείς δηλ. από το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ΚΕΑΤ και από το φιλανθρωπικό σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων Τυφλών Πολυαναπήρων Ατόμων «Αμυμώνη». Στο σχήμα εντάχθηκε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών από το 1996.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το προαναφερόμενο Κέντρο καθ' όλη τη χρονική διάρκεια της λειτουργίας του, χαρακτηριζόταν από την εξαιρετική ποιότητα των δραστηριοτήτων του, ήταν εφάμιλλο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας προέβαλλε και διαφήμιζε τις υπηρεσίες του.
Η οικονομική στήριξη της μονάδας είχε αναληφθεί εξ' ολοκλήρου από την Πολιτεία μέσω των εκπροσώπων της αρμοδίων Υπουργών και πράγματι στην αρχή τα πρώτα χρόνια με συνεχόμενες επιχορηγήσεις γινόταν η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του κέντρου (μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π).
Σε μόνιμη βάση το Κέντρο απασχολούσε τριανταπέντε άτομα με διαφορετικές ειδικότητες όπως Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Γυμναστές, Μουσικοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Παιδοψυχολόγους, Παιδοψυχίατρους, Φυσικοθεραπευτές και φρόντιζε περίπου σαράντα άτομα κυρίως παιδιά.
Η ύπαρξη και λειτουργία της μονάδας έχει σαν σκοπό την παροχή εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς τα τυφλά πολυανάπηρα άτομα με στόχο την:
- Ανάπτυξη των Ικανοτήτων - Δεξιοτήτων των ατόμων αυτών.
- Την κοινωνικοποίηση τους.
- Την προετοιμασία τους για Αυτόνομη - Διαβίωση - Αποκατάσταση στα όρια του εφικτού.
Μέχρι το 2002 εξασφαλίζετο η ροή των χρηματοδοτήσεων κυρίως από την Πολιτεία με πολλές δυσκολίες και δεν καταφέρναμε εύκολα να ανταποκριθούμε στις πάγιες οικονομικές μας δεσμεύσεις που ήταν ήδη μεγάλες.
Όμως από το 2002 και έπειτα οι χρηματοδοτήσεις ελαττώθηκαν σε τέτοιο βαθμό με αποτέλεσμα να κλυδωνίζεται η δραστηριότητα του Κέντρου σε σημείο τέτοιο που να τίθεται σε αμφισβήτηση η προοπτική της λειτουργίας του.
Οι μειωμένες και μη έγκαιρες επιχορηγήσεις της Πολιτείας προκάλεσαν την καθυστερημένη καταβολή των αποδοχών στους εργαζομένους και οι τελευταίοι προέβαιναν μεταξύ άλλων σε συχνές επισχέσεις εργασίας.
Παράλληλα αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις μας προς το Ι.ΚΑ. λόγω της μη καταβολής των εργοδοτικών εισφορών.
Σήμερα το Κέντρο ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ είναι υπό εκκαθάριση και οφείλει στο Ι.Κ.Α. το χρηματικό ποσό που με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα υπερβαίνει τα 900.000 ευρώ…
Προσπάθεια της Πολιτείας να συμπεριλάβει το Κέντρο στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν καρποφόρησε.....
Έτσι, μεταξύ των άλλων συνεπειών είναι και η άσκηση ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα Αθηνών κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Ι.Κ.Α., εξαιτίας του γεγονότος ότι η μη καταβολή των εργοδοτικών εισφορών συνιστά ποινικό αδίκημα και όταν πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο υπόλογοι απέναντι στο νόμο είναι οι διαχειριστές του.
Στις 15 Μαΐου 2009 εκδικάζεται (μετά πέντε αναβολών) ενώπιον του Ε' Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η υπόθεσή μας. Οι αναβολές χορηγήθηκαν κατόπιν προσκόμισης και επίδειξης εγγράφων-βεβαιώσεων του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας προς το Δικαστήριο από τις οποίες προκύπτει η δέσμευση ότι τα χρέη θα διαγραφούν.
Συγκεκριμένα, στις τελευταίες μας επαφές που είχαμε με την αρμόδια Υπουργό κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τον Δεκέμβριο του 2008 μας διαβεβαίωσε ότι το θέμα έχει λυθεί με διάταξη που έχει συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή ενώ στα τέλη του Ιανουαρίου του 2009 μας ανέφερε ότι αντιμετωπίζει άρνηση και δυσκολίες για την προώθηση της σχετικής διάταξης.
Επιπρόσθετα σας γνωρίζω, ότι λόγω της προαναφερόμενης εκκρεμότητας είναι ανέφικτη η έκδοσή ασφαλιστικής ενημερότητας από το Ι.Κ.Α. με αποτέλεσμα να μην μπορώ να προβώ σε δικαιοπραξίες (π.χ. γονική παροχή) που αφορούν και επηρεάζουν άμεσα το οικογενειακό μου περιβάλλον.
Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν την πικρία και την απογοήτευση που νιώθω ως άνθρωπος που κλήθηκα να υπηρετήσω αφιλοκερδώς για ένα συγκεκριμένο κοινωφελή σκοπό, αφιερώνοντας πάρα πολλές ώρες και χωρίς να επιζητώ ούτε ένα «ευχαριστώ», αντίθετα βρίσκομαι υπόδικος ποινικά και δέσμιος οικονομικά από την συμπεριφορά και την αδιαφορία της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ η οποία εθελοτυφλεί διαχρονικά και δεν θέλει να δώσει λύση στο ζήτημα.
Κατόπιν τούτου αιτούμαι την συμβολή και την παρέμβασή σας για την άμεση και οριστική επίλυση του θέματος και είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.
Βέβαιος για την κατανόησή σας, ΣΑΣ ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αθήνα 05/02/2009
ΙΩANNΗΣ Μ. ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: