Σελίδες

17 Οκτ 2020

15 Οκτωβρίου: Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού

  

 «Το λευκό μπαστούνι στην κοινωνία μας έχει γίνει το σύμβολο της ικανότητας των τυφλών να κινούνται μόνοι τους. Η χρήση του έχει προωθήσει την ευγένεια και την ιδιαίτερη προσοχή προς τους τυφλούς στους δρόμους μας και τους αυτοκινητοδρόμους μας.»

Με αυτά τα λόγια ο αμερικανός πρόεδρος Lyndon B. Johnson ανακήρυξε, με νόμο, την 15η Οκτωβρίου 1964 ως Ημέρα Ασφάλειας του Λευκού Μπαστουνιού (White Cane Safety Day) στις ΗΠΑ. Έκτοτε, ο εορτασμός της ημέρας αυτής διαδόθηκε σε πάρα πολλές χώρες. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1990.

Βασικοί στόχοι της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση του κοινού για τα θέματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με οπτική αναπηρία, αλλά και η αναγνώριση των επιτευγμάτων τους.

Το λευκό μπαστούνι είναι, ίσως, το πιο διαδεδομένο εργαλείο για την ανεξάρτητη μετακίνηση των ατόμων με οπτική αναπηρία και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως μέσο μετακίνησης. Τη σημερινή του, όμως, μορφή την παίρνει μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, στο Bristol (Αγγλία), ο φωτογράφος James Biggs χάνει την όρασή του από ατύχημα. Εξαιτίας της αυξημένης κίνησης οχημάτων στην περιοχή που έμενε, αποφασίζει να βάψει το μπαστούνι βάδισής του λευκό, ώστε να είναι πιο ορατό από τους οδηγούς.

Δέκα χρόνια αργότερα (το 1931) στη Γαλλία, η Guilly d'Herbemont (μουσικός και συγγραφέας) δωρίζει δύο λευκά μπαστούνια σε τυφλά άτομα παρουσία διαφόρων Γάλλων υπουργών. Στη συνέχεια δίνονται 5000 λευκά μπαστούνια σε τυφλούς Γάλλους βετεράνους του 1ου Π.Π. και σε πολίτες.

Την ίδιο περίοδο στην Αμερική η διεθνής λέσχη Lions αναλαμβάνει να βάψει τα μαύρα έως τότε μπαστούνια, με λευκό χρώμα, ώστε να είναι πιο εμφανή στους οδηγούς και το 1931 ξεκινούν ένα πρόγραμμα προώθησης της χρήσης του λευκού μπαστουνιού από τα άτομα με οπτική αναπηρία.

Προς το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου, επίσης στην Αμερική, το λευκό μπαστούνι παίρνει τη μορφή που γνωρίζουμε έως τώρα. Υπεύθυνος για αυτό ήταν ο γιατρός και ειδικός αποκατάστασης βετεράνων Richard E. Hoover, ο οποίος δημιούργησε το μακρύ ελαφρύ μπαστούνι (το οποίο αντικατέστησε το έως τότε κοντό ξύλινο μπαστούνι) και έβαλε τις βάσεις για την εκπαίδευση στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό.

Τα βασικά είδη του λευκού μπαστουνιού είναι:
- μακρύ μπαστούνι
- μπαστούνι ένδειξης ή μπαστούνι σύμβολο


(Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/White_cane)

Δεν υπάρχουν σχόλια: