Σελίδες

13 Μαρ 2019

«Φως και Ελπίδα» Η μοναδική ορχήστρα τυφλών γυναικώνΗ Light and Hope Οrchestra είναι η  μοναδική «τυφλή» γυναικεία ορχήστρα του κόσμου. Απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες τυφλές ή με σοβαρά προβλήματα όρασης και επιβιώνει σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία όπου τόσο η γυναίκα όσο και η κλασική μουσική υποτιμάται.
Η Al Nour Wal Amal Chamber Orchestra ή αλλιώς Light and Hope Οrchestra, δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του ’50 από τον οργανισμό Αl Nour Wal Amal, και διεκδικεί τα δικαιώματα των τυφλών γυναικών. Περιοδεύει ανά τον κόσμο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και αρχικά ξεκίνησε ως μουσικό σύνολο 15 κοριτσιών. Σιγά-σιγά εξελίχθηκε κι έφτασε το μέγεθος μιας ολόκληρης ορχήστρας δωματίου η οποία σήμερα κάνει περιοδείες ανά τον κόσμο κι έχει διεθνή αναγνώριση. 


       

Το ρεπερτόριο (από κλασική δυτική μέχρι αιγυπτιακή και ανατολίτικη μουσική), μελετάται σε σύστημα Μπράιγ, πρώτα ατομικά κι έπειτα στις εβδομαδιαίες ομαδικές πρόβες. Τα μέλη της έχουν μάθει να αντισταθμίζουν την έλλειψη όρασης ακολουθώντας τη φωνή του μαέστρου ή τα χτυπήματα που δίνει με την μπαγκέτα του στο αναλόγιο, χρησιμοποιώντας τα ως μέσα επικοινωνίας.
Η Light and Hope Οrchestra υπερβαίνει πολλά εμπόδια πέρα από το προφανές της όρασης, αφού έρχεται από την Αίγυπτο. Με την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας εκεί αλλά και τις σκληρές σεξιστικές επιθέσεις, η συμμετοχή σε κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ένταξη στην κοινωνία για αυτές τις γυναίκες θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο ενώ η αγορά εργασίας θα παρέμενε κλειστή. Όλος αυτός ο αποκλεισμός έχει φυσικά και τον αντίστοιχο ψυχολογικό αντίκτυπο. Η ορχήστρα αυτή είναι όχι μόνο δημιουργία αλλά και η ανακουφιστική διέξοδός τους από όλα τα παραπάνω.
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ 8 Μαρτίου 2019

Πηγή: www.doctv.gr
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: