Σελίδες

10 Αυγ 2015

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός τυφλός γλύπτης Πέτρος ΡουκουτάκηςΈφυγε από τη ζωή ο γνωστός τυφλός γλύπτης Πέτρος Ρουκουτάκης. Ο γνωστός τυφλός γλύπτης Πέτρος Ρουκουτάκης άφησε την τελευταία του πνοή, το Σάββατο (8/8/2015) σε ηλικία 62 ετών, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Ωραίος άνθρωπος! Μεγάλος καλλιτέχνης!

Ο Πέτρος Ρουκουτάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Δοξιάδη και αργότερα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης. Είχε μια σταθερή όσο και αμετακίνητη πορεία στο χώρο που επέλεξε, αυτόν δηλαδή της τέχνης, η οποία συνεχίστηκε και μετά τα 28 του χρόνια, όταν έχασε την όρασή του λόγω νεανικού διαβήτη. Ζωγράφος και καθηγητής Καλλιτεχνικών μέχρι τότε, μετά την απώλεια της όρασής του ο Πέτρος Ρουκουτάκης παρέμεινε δημιουργός αλλά, κατ΄ ανάγκην πλέον, σε άλλο εικαστικό πεδίο: ασχολήθηκε συστηματικά με τη γλυπτική, όπου και έκανε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και άλλες χώρες της Ευρώπης. Έργα του κοσμούν το Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών Ελλάδος και την πλατεία στου Φιλοπάππου.

Από το 1982 και για αρκετά χρόνια δίδαξε Γλυπτική στους τυφλούς μαθητές του Κ.Ε.Α.Τ. (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών) Καλλιθέας, ενώ το 1991 δημιούργησε το Εργαστήρι Γλυπτικής Κεραμικής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος. 
 
Για την προσφορά του στη Γλυπτική αλλά και για το εκπαιδευτικό του έργο στην τέχνη έχει κατ’ επανάληψη τιμηθεί από πολλούς οργανισμούς και Ιδρύματα. Το 1994 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Λέων Λεμός», ενώ το 2005 βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.

 Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (11 Αυγούστου 2015) στον Κεφαλά Χανιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: